Ik merk dat deze 3 twijfels over het inzetten van video in veel gedachten terugkomt. Gedachten ja, want vaak wordt het niet uitgesproken. Daarin zit ook vaak het antwoord. Eigenlijk weet je wel dat het geen twijfels zouden moeten zijn, omdat de grootste bedrijven en merken allemaal video gebruiken om te groeien, waarom zou je daar dan twijfels over moeten hebben?
Gelukkig is niet iedereen zo groot als Coca-Cola of Volkswagen en toch leg ik uit waarom dit geen punten zijn om over te twijfelen.
Soms zijn video’s inderdaad duur. Bedenk je eens dat je zelf een idee hebt dat leuk zou zijn om gefilmd te hebben. Je kent een videograaf die je dit uitlegt, hij stelt geen vragen, maar stuurt alleen een offerte op voor zijn uurtjes. Of hij dan 40 euro per uur vraagt of 125,-, dan wordt het een dure video. Er zit namelijk geen strategie achter. Jouw idee kan hartstikke goed zijn, maar je hebt iemand nodig die je daarin kan helpen en adviseren, iemand die daadwerkelijke resultaat uit die video’s wil halen, wat dat dan ook mag zijn. Wil je meer vertrouwen wekken bij potentiële klanten of wil je dat het geld gaat opleveren?
Het is de kunst om effectieve video te maken en je raad het al. Het mooie daarvan is dat het je de investering van video dubbel en dwars kan terugbetalen. Als ik zeg dat een video van een minuut 3000,- euro kost, dan kan je denken dat ik gek ben, maar als het jou 2 nieuwe klanten met een klantwaarde van 8000,- euro oplevert, is het dan nog steeds zo gek?
Ook kan een persoonlijke voice-over over je video heel goed werken, ook op die manier hoeft de camera geen probleem te zijn, maar om hiermee impact te maken moet je het wel zelf inspreken. Een ‘standaard’ voice-over stem, die iedereen kan gebruiken, is verre van authentiek, dat ben jij niet, maar jij bent wel je bedrijf.
Dat kun je leren EN er zijn simpele trucjes voor. Als je met iemand een gesprek kunt hebben, dan kun je impactvolle en succesvolle video’s maken. Het recht in de lens praten en alle teksten uit je hoofd opratelen is inderdaad lastig. Ook lastig voor de kijker, omdat het vaak niet authentiek overkomt. Het is prima om dat te vermijden en bijvoorbeeld tegen iemand te praten die net naast de camera zit of staat. Dit leid de kijker echt niet af en zo kun je in een gespreksvorm het beste uit jezelf halen en kun je vergeten dat de camera draait.
Je zult dit niet snel horen “He ik heb je video gezien, doe mij een jaar coaching twv 10.000,- euro”.
Dat is ook niet het eerst doel van video. Video moet gebruikt worden om problemen voor jou op te lossen. Dat kan je uiteindelijke helpen in je verkoopproces, maar video alleen doet dat niet (of bij hoge uitzondering). Wat het wel doet is op voorhand het vertrouwen van je klant winnen, zodat je het verkoopgesprek (of proces) versimpeld en je makkelijker kan verkopen of voor een hogere prijs, omdat je klant al in je geïnvesteerd is.
Maar het hoeft niet alleen om verkopen van producten of je diensten te gaan. Ook het besparen van tijd, door je medewerkers door middel van video op te leiden, kan heel waardevol zijn. Scheelt je mogelijk tientallen dagen per jaar dat jijzelf of je collega’s dit niet hoeven te doen. De voordelen hiervan kun je waarschijnlijk zelf ook wel bedenken.